fbpx
espa banner

GET IN CONCEPT

20160930-web-design-post-1

3+1 λόγοι που το web design (όταν είναι καλό) δεν το σκιάζει φοβέρα καμιά

Στα digitally challenged δεδομένα της επικοινωνίας σήμερα, είναι πλέον γνωστό.
Το «– έχεις γάτα; – έχει ουρά;», έχει πλήρως αντικατασταθεί από το «– έχεις επιχείρηση; – έχει site;». Με λόγια απλά, όπως γάτα χωρίς ουρά δεν γίνεται, έτσι και επιχείρηση χωρίς website πλέον δεν νοείται.

Κάποτε, πριν πολλά πολλά χρόνια, το web design αποτελούσε για την πλειονότητα του κοινού, έναν θαυμαστό αλλά απόλυτα σουρεαλιστικό κόσμο, όπου ένας μικρός web designer magician έκανε τα ξόρκια του, έβγαζε μερικά ψηφιακά κουνελάκια από το backpack του και ω του θαύματος: ένα ολοκαίνουριο νεογέννητο website έκανε την εμφάνιση του στους αιθέρες της αγοράς!

Στα επόμενα χρόνια που η ενασχόληση των απανταχού επαγγελματιών με το άθλημα αυξήθηκε και πλέον το internet αποτελεί όχι μόνο την απάντηση αλλά και την ίδια την ερώτηση, ο μύθος του ξορκιού καταλάγιασε. Οι web designers έπαψαν να αντιμετωπίζονται σαν ιθαγενείς σαμάνοι που μιλάνε τη δική τους γλώσσα, αλλά σαν αυτό που όντως είναι: πολυτάλαντοι, έμπειροι και ικανοί specialists που διαθέτουν όλη την τεχνογνωσία και τη φαντασία για να κάνουν το website σας, μια ιδιαίτερη εμπειρία πλοήγησης για κάθε πιθανό χρήστη/πελάτη.

Και άλλος καιρός πέρασε και λίγο η εξοικείωση με το internet, λίγο η επικρατούσα DIY (do it yourself – και με ολίγον από developing) τάση, o όρος “template” ήρθε και έσκασε σαν πυροτέχνημα στις online ζωές μας.

Τίποτα μεμπτό με την do it yourself φιλοσοφία, αντιθέτως έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Όταν μιλάμε βέβαια για συναρμολογούμενα τραπεζάκια και όχι για το πιο συμπυκνωμένο αποτύπωμα της επιχείρησης σας. Το μέρος που σε πολλές περιπτώσεις, αν όχι σε όλες, λειτουργεί ως προέκταση του φυσικού χώρου του καταστήματος ή της εταιρείας σας.

Οι λόγοι για τους οποίους ποτέ κανένα template (με ολίγον από developing) δεν θα είναι σε θέση να συγκριθεί με το καθαρόαιμο, σωστά οργανωμένο, άψογα προσαρμοσμένο και αριστοτεχνικά υλοποιημένο webdesign είναι εδώ, και φωνάζουν ΔΕΣ ΜΕ:

1. Το web design δεν είναι απλά η διαδικασία κατά την οποία ένα όμορφο οπτικά site μόλις δημιουργήθηκε.

Εννοείται ότι η εξωτερική εμφάνιση είναι ακραία καθοριστική, αλλά όπως ο Steve Jobs, μιλώντας για το design, συνήθιζε να λέει: «Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works». Ωραία είναι να είναι το site ωραίο. Αλλά είναι εύχρηστο; Αντικατοπτρίζει το brand; Eπικοινωνεί το μήνυμα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε; Είναι έτσι “χτισμένο” ώστε ο επισκέπτης και εν δυνάμει πελάτης να βρίσκει γρήγορα αυτά που χρειάζεται; Προσφέρει το ανάλογο UX έτσι ώστε ο επισκέπτης και εν δυνάμει πελάτης να παραμείνει ή να επιλέξει να επιστρέψει; Ερωτήματα όχι απλά ρητορικά αλλά απολύτως καθοριστικά για ολόκληρη τη σχεδιαστική ραχοκοκαλιά ενός website.

2. Σκοπός ενός website δεν είναι να υπάρχει ανάμεσα σε χιλιάδες ίδια, απλά για να λέμε ότι έχουμε και website.

Όταν το web design ξεκινά, το website σας είναι ένας λευκός καμβάς έτοιμος να διαμορφωθεί, χρωματιστεί, πασπαλιστεί, κοπεί σε κομμάτια, ξανασυναρμολογηθεί, ξαναχρωματιστεί και επαναπροσδιοριστεί έτσι ώστε να αναδεικνύει με τον πιο λειτουργικό και εύχρηστο τρόπο τις υπηρεσίες σας, το προϊόν σας, την εταιρεία σας, εσάς. Είναι ένα tailor made κουστούμι, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας, στις αποχρώσεις σας, στις γραμμές σας. Φαντάζεστε τον εαυτό σας με ένα άψογα ραμμένο γεμάτο χάρη ρούχο; Κάπως έτσι λειτουργεί και το web site σας. Είναι η εικόνα σας σε ολόκληρο τον κόσμο. Είστε σίγουροι ότι θέλετε να συστήνεστε φορώντας κάτι πρόχειρο ή με κάτι που φοράνε άλλοι 5.000 άνθρωποι;

3. Πίσω από ένα καλό web design, υπάρχει ένας άνθρωπος που έχει ακούσει τι θέλετε, καταλαβαίνει τι χρειάζεστε και έχει όλα τα τεχνικά και γνωστικά tools για να το πραγματοποιήσει.

Αυτός ο ίδιος άνθρωπος (μαζί με την ομάδα του) θα είναι εκείνος που δημιουργώντας το website σας from scratch, δηλαδή από τα γεννοφάσκια του, θα μπορεί να σας κατευθύνει, προσδιορίσει, διευκρινίσει, αναλύσει κάθε πιθανή απορία σχετικά με το πώς θα δουλεύετε το/ και με το site σας και κυρίως, εκείνος που αν σε κάτι χρειαστείτε βοήθεια, θα είναι εκεί για να το προσαρμόσει ανάλογα.

4. Το web design είναι η UI διάσταση του story-telling της επιχείρησης σας.

Eίναι η ιστορία σας, οι υπηρεσίες σας, η δυναμική σας, η ομάδα σας, οι πωλήσεις σας, το κλειδί για την επιτυχία σας. Ένας web designer μπορεί να περάσει αυτό το μοναδικό story-telling στα σχήματα, τις αποχρώσεις, στην ανάδειξη του content, στην γενικότερη αισθητική του website σας και σε όλους εκείνους τους εκ πρώτης όψεως απλούς (στην πραγματικότητα κρύβουν από πίσω γνώση και συντονισμένη δουλειά) τρόπους που ο εκάστοτε χρήστης θα μπορεί να κινηθεί μέσα του, να βρει αυτό που θέλει, να αγοράσει αυτό που θέλει και να βγει με τη σκέψη ότι την παραπάνω δραστηριότητα με χαρά θα την επαναλάβει. Μας συγχωρείτε, μια διόρθωση. Όλα τα παραπάνω, δεν μπορεί να τα κάνει ένας web designer. Μπορεί να τα κάνει μια δυνατή web design ομάδα με UI/UX experts, web designers, creatives και φυσικά developers που αντιλαμβάνονται όλες τις παραπάνω έννοιες.

Ας επναπροσδιορίσουμε λοιπόν το αρχικό ερώτημα.
-Έχεις επιχείρηση; -Έχεις web design;
E, τότε ναι. Έχεις website.

Αν ψάχνεις μια δυνατή ομάδα για να δημιουργήσεις ή να ανανεώσεις το website σου, είμαστε πάντα στη διάθεση σου!

Τηλ.: 210 3414380 & info@conceptmaniax.gr

Skip to content