fbpx
espa banner

GET IN CONCEPT

CM-Monthly-July-800x400

Πήγαινε διακοπές!

Διακοπές. Μια λέξη. Εκατομμύρια όνειρα, δισεκατομμύρια γαλάζιες φαντασιώσεις, τρισεκατομμύρια άπατα πηγάδια γεμάτα ενοχές και project που τρέχουν ακόμα και με βατραχοπέδιλα.

Στις ακραία ανταγωνιστικές κοινωνίες μας, ενώ οι καλοκαιρινές διακοπές είναι ένα σχεδόν απαραίτητο για την επιβίωση του σύγχρονου επαγγελματία concept, παρόλα αυτά είναι συνυφασμένες με μια σειρά από “ωχ”. Μερικά τυχαία παραδείγματα:

Ωχ πρέπει να επικοινωνήσω με τον πελάτη.
Ωχ πρέπει πρέπει να διευθετήσω διαδικαστικά.
Ωχ πρέπει να τσεκάρω την πορεία των εργασιών.
Ωχ χτυπάει το τηλέφωνο.

Οι καλοκαιρινές διακοπές μέχρι και πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα, ήταν ξεκάθαρο προνόμιο της ελίτ. Εκείνοι είχαν τα χρήματα, εκείνοι είχαν τις γνώσεις, εκείνοι είχαν και τις καλοκαιρινές βόλτες. Λίγο η ανάπτυξη των μαζικών μέσων μεταφοράς, λίγο η αύξηση του εισοδήματος, λίγο τα εργασιακά δικαιώματα ήρθε και παγιώθηκε το ζήτημα και γνωρίσαμε και τα ελληνικά νησιά που μέχρι το ’50 έμεναν παρθένα (φευ).

Από τότε έπεσε πολύ νερό στην πισίνα. Στην online εποχή της υπερπληροφόρησης που η ατομική υπόσταση κάθε ανθρώπου σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με το επαγγελματικό του status και που αν δεν τρέχουμε πανικόβλητοι απλά δεν ζούμε, οι διακοπές έστω και υποσυνείδητα θεωρούνται από πολλούς, περισσότερο κάτι σαν ασθένεια. Μια ασθένεια που την κολλάνε μονάχα οι αδύναμοι χαρακτήρες και αυτοί που ψάχνουν αφορμές για να μην κάνουν τη δουλειά τους.

Θέλουμε να πάμε διακοπές. Θεωρητικά. Το λέμε ο ένας στον άλλον από τα γραφεία μας. Όμως έχουμε δουλειά να κάνουμε. Και έχουμε και τύψεις. Και έχουμε και άλλη δουλειά. Θα πάμε διακοπές και θα χάσουμε το ρυθμό μας. Το μοτίβο μας. Θα πάμε διακοπές και θα χάσουμε την παραγωγικότητα μας.

Για κάποιο λόγο κυριαρχεί η αντίληψη ότι όσο πιο πολλές χιλιάδες ώρες παραμείνει κάποιος στο γραφείο, όσο πιο πολύ αίμα χύσει πάνω στο πληκτρολόγιο χωρίς ανάσα και χωρίς στοπ, όσο πιο πολύ του είναι αδύνατο να συζητήσει το οποιοδήποτε άλλο θέμα, τόσο πιο καλά, αποτελεσματικά και γρήγορα είναι σε θέση να ολοκληρώσει επιτυχώς τις εργασίες του.

Δυστυχώς στατιστικά, αυτό πιστεύει έστω και υποσυνείδητα ο μέσος Executive. Γι΄αυτό και έχει ρίξει μια μπαλαντέζα 25 μέτρα από την καντίνα με τους καφέδες ως την παραλία για το laptop. Γι΄αυτό κρεμιέται από γκρεμούς για να βρει σήμα να συνεννοηθεί με τον προϊστάμενο/υφιστάμενο/συνάδελφο/προμηθευτή/πελάτη του. Γι΄αυτό αντί να κάνει τις απλωτές του διαβάζει αυτό το κείμενο. Πάλι online είναι και τσεκάρει mail!

Έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο Harvard Business Review, έρχεται να σοκάρει όλους εκείνους που και σήμερα το βράδυ δίπλα στο κυματάκι που σκάει, θα τη χαλάσουν την παρέα γιατί τους παίρνει πάλι ο προϊστάμενος/υφιστάμενος/συνάδελφος/προμηθευτής/πελάτης τηλέφωνο (και αυτός διακοπές είναι δήθεν).

Η έρευνα λοιπόν είναι σαφής. Επαγγελματίες διαφόρων κλάδων σε χώρες με μεγαλύτερο διάστημα επίσημων διακοπών ήταν σε θέση, μετά αλλά και πριν, να δουλέψουν και πιο γρήγορα και πιο ποιοτικά και με μεγαλύτερο focus. Για διάφορους λόγους εκτός από χαλάρωση, ξεκούραση και νέα ερεθίσματα, οι διακοπές μας βάζουν σε διαδικασία να οργανώνουμε τις δουλειές μας καλύτερα. Να είμαστε πιο συντονισμένοι. Να ρίχνουμε και ένα χαμογελάκι όταν όλα φαίνονται να παίρνουν φωτιά.

Επιπροσθέτως, ιατρικού ενδιαφέροντος έρευνες εστιασμένες στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αποδεικνύουν ότι το μυαλό παραδίδει τα όπλα πριν από το σώμα, όταν έχουμε φτάσει πραγματικά στα όρια μας από την πολύ δουλειά. Ένας υπερφορτωμένος από παράλληλα multi tasks και άγχος εγκέφαλος που δεν σταματάει ούτε όταν κοιμάται, χάνει σταδιακά την ικανότητα του να αφοσιωθεί σε κάτι, να υλοποιήσει κάτι, να λύσει κάτι, ή τέλοσπάντων να συγκεντρωθεί σε κάτι.

Μερικοί αυθεντικά hardcore εργασιομανείς θα σου πουν ότι βάζουν μικρά tasks και στις διακοπές τους, πολύ απλά γιατί έχουν συνηθίσει να λειτουργούν με προγραμματισμό και οριοθέτηση, τουλάχιστον για τις πρώτες free of charge μέρες στον εκάστοτε θερινό προορισμό.

  • Θα σηκώνω μέχρι 3 έως 5 τηλέφωνα ημερησίως.
  • Το τηλέφωνο θα παραμένει ανοιχτό συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, όσες να καλύψουν αυτά τα 3 έως 5 τηλεφωνήματα.
  • Θα στείλω 6 έως 8 mail maximum.
  • Θα προσπαθώ να μένω τελείως offline για μερικές ώρες κάθε μέρα, αυξάνοντας αυτές κάθε επόμενη ή έστω κάθε δεύτερη επόμενη.
  • Όταν νιώθω πανικό σκεφτόμενος/η πόσα διαδραματίζονται στο γραφείο ενώ απουσιάζω και προφανώς δεν μπορώ να ελέγξω, θα ρίχνω μια βουτιά στη θάλασσα και θα παραμένω εκεί μέχρι να συνέλθω (το τελευταίο είναι εμπειρικό βίωμα).

Οι διακοπές είναι φίλες μας και όλοι οι επιτυχημένοι managers γνωρίζουν καλά ότι το team τους σίγουρα και πλέον αποδεδειγμένα, θα είναι σε θέση να αποδώσει πολύ καλύτερα αφού πάρει μια βαθιά ανάσα αποστασιοποίησης. Η παραγωγικότητα και η δημιουργικότητα δεν είναι χαπάκι που το παίρνουμε άπαξ. Είναι μάλλον ένα μοναδικά σπάνιο φυτό το οποίο απαιτεί φροντίδα, περιποίηση και που και που, μια βόλτα στη θάλασσα μακριά από όλα.

Από όλους εμάς στην Concept Maniax που ετοιμαζόμαστε για τις δικές μας βόλτες στη θάλασσα καλό καλοκαίρι & κλείστε το κινητοοοό!

Υ.Σ: Κλείστε το κινητό από τις 14 έως και τις 21 Αυγούστου που θα είμαστε και εμείς διακοπές. Από τις 22 Αυγούστου επιστρέφουμε πιο παραγωγικοί από ποτέ και με τα πιο δημιουργικά concepts ever!
Τηλ.: 210 3414380 / Email: info@conceptmaniax.gr

Skip to content